Monday, June 2, 2014

Paino ja minä

Nyt kerron jostain, mistä en ole kunnolla puhunut kellekään, nimittäin suhteestani painooni.

Paino on aina ollut mulle vaikea puheenaihe. En ole koskaan ollut ylipainoinen, mutta varhaisteini-iästä alkaen koin olevani liian painava, koska painoin enemmän kuin kaverini. En kuitenkaan tuolloin ymmärtänyt, että painan enemmän sen vuoksi, että olin pidempi kuin he. En koskaan yrittänyt kuitenkaan laihduttaa suuremmin, en alkanut urheilemaan saadakseni painoani laskemaan, enkä lopettanut herkkujen syömistä. En myöskään oksentanut syömääni ruokaa (en itseasiassa ole oksentanut ala-asteen jälkeen, ja silloinkin oksensin koska olin oksennustaudissa; en omista oksennusrefleksiä), mutta pyrin muilla tavoin vaikuttamaan mielipiteeseeni ruoasta.

Kuudennella luokalla aloin syömään kouluruokailussa vähemmän kuin ennen. En ollut suuremmin kouluruoan ystävä aiemminkaan, mutta olin kuitenkin syönyt aina normaalisti. Meillä oli ollut kinaa opettajan kanssa siitä, onko pakko mennä kouluruokailuun. Sen seurauksena protestoin ja aloin syömään vähemmän. Muistan kun kavereiden kanssa mietittiin sitä yläasteella odottavaa vapautta kun saa itse päättää meneekö syömään ruokalaan vai ei. Kotona söin kuitenkin ihan normaalisti äidin tekemää ruokaa ja silloin tällöin herkkuja.
    Liikuntaa en hirveän säännöllisesti harrastanut, liikuin koulun liikuntatunneilla, kävin silloin tällöin ratsastamassa ja leikin pihalla. Kesällä suunnistin muutaman kerran, mutta se ei innostanut enää. Liikuin paikasta toiseen pyörällä.

Yläasteella sovin itseni kanssa, että en syö kouluruokailussa lämmintä ruokaa ollenkaan, ja leipää ja salaattiakin vain silloin kun on liikuntatunteja tai ihan hirmuisen kova nälkä. Tämä sovinto piti koko yläasteen ajan. Kouluajan ulkopuolella söin normaalisti, eikä äiti tiennyt mitään tästä syömättömyydestäni (sori äiti jos luet tätä). Painoindeksi kertoi mun olevan lievästi alipainoinen (olin pituudeltani noin 173cm ja painoin noin 53kg). Olin tyytyväinen siihen. Pidin mielessä, että niin kauan kun painan yli 50kg, mutta alle 55kg, kaikki on hyvin. Yhdeksännellä luokalla mittasimme biologian tunnilla kehon rasvaprosenttia yläraajoista sellaisella "rattimittarilla" ja rasvaprosenttini oli tuolloin niin alhainen, että en päässyt edes sille listalle, mistä näki oliko prosentti alhainen, normaali, korkea vai erittäin korkea. Ihmettelin tätä, koska en todellakaan pitänyt itseäni niin laihana.
    Yläasteella liikuin saman verran kuin kuudennella luokallakin, tosin en enää leikkinyt niin paljon. Pyöräilin kuitenkin enemmän kuin ala-asteella, mutta liikuntaintoa en löytänyt tuolloinkaan.

Lukiossa kävin syömässä kouluruokailussa ja söin normaalisti koulun ulkopuolellakin. En enää tuntenut itseäni liian painavaksi, enkä kuitenkaan kokenut olevani liian laihakaan. Sain myös vähän nostettua painoani, olin pituudeltani 175cm niinkuin nytkin ja painoin vaihtelevasti 54-58kg. Halusin kuitenkin muuttaa ruokailutottumuksiani, joten aloin kokeilemaan pescovegetaristin ruokavaliota (syö kasviksia, maitotuotteita, kananmunaa ja kalaa). Halusin kokeilla, saanko sen avulla laskettua painoani. Merkkasin joka päivä ylös mitä söin ja kävin puntarilla. Ruokavalio ei kuitenkaan vaikuttanut painooni mitenkään, joten siinä vaiheessa kun aloin näkemään unta paistetusta jauhelihasta, lopetin ruokavalion noudattamisen. Sen jälkeen en enää yrittänyt kontrolloida painoani, enkä jaksanut käydä puntarilla.

Hevosenhoitajakoulussa painoni olisi varmaankin noussut, ellei mukaan olisi tullut myös liikuntaa. Koulussa oli hyvää ruokaa, jota tuli sitten syötyä tosi hyvin. Aloin myös syödä siellä aamupalaa (jota en siis ole syönyt kuin hyvin harvoin) ja oli ihan normaalia käydä ostamassa sipsejä tai karkkia koulun jälkeen Maxista. Ratsastus ja muutenkin tallinmäkeä ylös alas tarpominen saivat kuitenkin painon pysymään lähes samana.

Kotitalouskouluun mentäessä painoni oli aikalailla sen 58kg. Vielä silloinkaan en ollut koskaan painanut yli 60kg. Kotitalouskoulu kuitenkin muutti tämän. Kun koulua oli enää reilu kuukausi jäljellä, kävin puntarilla ja tajusin, että painan 63kg. Minä, joka en ole koskaan painanut yli kuuttakymmentä kiloa, painoin nyt kolme kiloa yli sen. Huomasin tarkemmin tutkiskeltuani kilojen tulleen vyötäröön ja reisiin, eli juuri sille alueelle, minne en olisi niiden halunnut tulevan. Kauhistuin tästä ihan hirveästi, olin saanut alle puolessa vuodessa viisi kiloa lisää painoa! Kyllähän minä tiedostin, että kilot olivat tulleet siitä kun olin innostunut leipomaan koulun takia myös kotona. En tuntenut oloani enää lainkaan hyväksi.

Löysin Youtubesta pilatestreenivideoita päivittävän naisen kanavan ja hänen blogistaan myös neljä viikkoa kestävän aloittelijalle tarkoitetun pilatestreeniohjelman. Videoita katseltuani tulin siihen tulokseen, että ne eivät vaikuta niin vaikeilta, ettenkö minäkin pystyisi niitä kokeilemaan. Päätin, että teen tuon neljän viikon harjoituksen ja yritän sen avulla kiinteyttää mahan ja reidet, ja miksen myös samalla muunkin kropan. En siis yritä päästä eroon kotitalouskoulusta saamistani kiloista, vaan yritän muuttaa ne lihaksiksi. Aloitin treenin siis vasta pari päivää sitten, joten saa nähdä pystynkö tähän, mutta onneksi tuo parempi puolisko palauttaa mut aina sillon tällön maanpinnalle ja tsemppaa kovasti. Mut palauttaa maanpinnalle myös navassa killuva lävistys, jonka otin muutama viikko sitten (sori äiti taas) ja joka näyttää hyvältä ainoastaan hyvämahaisella. Siinäpä vasta hyvä syy jatkaa treeniä. ;-)

Numerot kertoivat mulle enemmän kuin se, miltä näytin. Ala-asteen ja yläasteen terveystarkastuksissa terveydenhoitajat hokivat minulle, kuinka olen mallin mitoissa. Valehtelin terveystarkastuslappuihin syöväni aamupalaa, koska en halunnut heidän jankuttavan minulle sen tärkeydestä. Mua ahdistaa vieläkin jos joku sanoo mulle kuinka laihassa kunnossa olen tai kuinka mun ei tarvis laihtua enää yhtään tai juurikin tuo mallin mitoissa oleminen. Salaa oon kuitenkin ylpeä siitä.

2 comments:

 1. Muru hei.

  Sun pari senttiä lyhyempi urheilija-siskoki painaa yli 60 kiloa, senki laiheliini.

  <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nii mut sulla on sitä lihasta. :( nyyh.

   Delete