Saturday, June 14, 2014

Mökkiremontin suunnittelua

M e i d ä n   m ö k k i

Mökki kesällä 2011, ulkonäkö ei ole tästä juurikaan muuttunut - vieläMe (tai no mun vanhemmat) ollaan omistettu meidän mökki kokonaan vasta pari vuotta, sitä ennen puolet siitä oli mun tädin ja sen perheen omistuksessa. Ostettiin mökki puoliksi tädin perheen kanssa joskus 1990-luvun loppupuolella meidän sukulaisilta. Sen aikana kun mökki on ollut meidän omistuksessa, siihen ei ole juurikaan tehty remonttia. Kerran siellä kävi varkaita ja ne hajottivat ikkunaruutuja nakkelemalla penkkejä ulos ikkunoista, ovessa olevan ikkunalasin ja yksittäisiä tavaroita. Varkaiden aiheuttamat tuhot korjattiin, mutta niiden käynnistä muistuttaa vielä keittiön kaapin ovessa olevat puukolla tehdyt viillot.

Olin itse ihan pieni tuon murron aikaan, mutta muistan vieläkin äidin kertoman tarinan siitä, kuinka varkaat veivät mm. imurin, mustavalkotelkkarin ja kahvinkeittimen, mutta eivät kahvipannua. Lisäksi äiti sanoi, että lastenhuoneeseen ei oltu koskettukaan. Lipaston laatikot oli vedetty ulos niin, että lipasto oli mennyt rikki (eikä sitä saatu enää korjattua, käytettiin sitä silti vielä sen jälkeen, taidettiin nakata se pois vasta ihan vasta ellei se vieläkin ole mökillä, en ole ihan varma) ja pitkät pöydän pituiset penkit oli nakattu ikkunaruutujen läpi ulos. Varkaat eivät saaneet onneksi paljoa tavaroita mukaansa, emme nimittäin säilytä mökillä mitään hirveän arvokasta.

Nykyään mökki on siis kokonaan vanhempieni omistuksessa. Mökki toimii lähinnä turhien tavaroiden säilytyspaikkana ja iskän kesä- ja syysasuntona, jossa se oleskelee bingossa käydessään ja hirvimetsän aikaan. Pari kertaa kesässä tulee itsellä käytyä mökillä, kävisin varmasti enemmänkin, mutta siellä tulee aina semmoinen ahdistunut olo kun on liikaa tavaraa ja ei voi kunnolla rentoutua. Tietysti niinsanotut Sonkkumökkireissut ovat asia erikseen, vietämme aikaa kaveriporukalla pukeutuen mökiltä löytyviin vaateparsiin ja grillaamalla yön yli nauttien samalla hieman alkoholia. Aamulla makaamme ulkona makuupusseissa krapulaa potien auringon paistaessa ja saatamme jopa jatkaa siitä mihin aamuyöllä jäätiin. Lähellä olevassa joessa käymme välillä pulahtamassa ja lämmitämme supertyylikästä pölykapselein koristeltua ulkosaunaamme. Yksin tai porukoiden kanssa mökillä ollessa vietän yleensä enemmän aikaa mummon ja papan mökillä (sijaitsee ihan lähellä meidän mökkiä) kuin omalla. Tähän kuitenkin olen halunnut muutosta jo useamman vuoden ajan.

Saunarakennus, tämä maalataan sitten samaan aikaan kun mökkikin


M u u t o s

Tänä kesänä se viimein tapahtuu, eli mökkiremontti alkaa. Remontti tehdään mahdollisimman pienellä budjetilla ja remontoijina toimivat minä ja äiti. Tarvittaessa meitä avustaa meidän perhe, sekä ikkunan, ovien ja seinien asennuksessa joku ammattitaitoinen sukulainen. Koska budjetti on pieni ja minä ja äiti ollaan pääosin ainoat remonttireiskat, tehdään remontti asia kerrallaan. Tänä kesänä tavoitteena on saada sisätila valmiiksi muuten paitsi sisustuksellisesti, eli esim. keittiön kaapit ja mahdollinen saareke rakennetaan vasta kun on enemmän rahaa.

Aloitamme kuitenkin siitä, että suunnittelemme uuden pohjaratkaisun. Olen piirtänyt vanhan ja uuden pohjaratkaisun ensin käsin paperille, mutta nyt piirsin jonkinlaiset versiot myös ihan tutulla ja turvallisella Paintilla. Mittakaavat eivät ole kunnossa, mutta piirros kertoo kuitenkin suunnilleen missä kohdissa seinät kulkevat, miten huonejako on tällä hetkellä ja mitä muutoksia pohjaan tulee.

Takka pysyy siinä paikassa missä on. Sitä ei ole käytetty moneen moneen vuoteen, eikä meillä ole nyt rahaa remontoida sitä, mutta joskus se tulee eteen. Myös takan vierustoilla olevat "kamiinat" pysyvät siinä missä ovat, koska niiden avulla lämmitetään mökkiä.

Nyt


LH = lastenhuone
RH = ruokailuhuone
TH = takkahuone
MH = makuuhuone
OH = olohuone
K = keittiö
E = eteinen

Keittiön ja eteisen välinen seinä puretaan, eteisestä oikealle vievä ovi siirretään lastenhuoneeseen, mihin tulee makuuhuone, joka on ns. "peräkamari" tai oululaisittain "peräkammari", ja oven entiselle paikalle jätetään oviaukko. Keittiön oviaukot laitetaan umpeen. Makuuhuoneen seinät puretaan ja makuuhuoneen paikalle tulee olohuone. Takkahuoneen toinen oviaukoista suljetaan. Ruokailuhuone ja keittiö siirtyvät olohuoneen paikalle ja lastenhuoneen ja ruokailuhuoneen väliin tehdään seinä, sillä niiden paikalle tehdään kaksi makuuhuonetta. Toiseen makuuhuoneeseen tulee myös ikkuna.  

Suunnitelma näyttää siis tältä


Suunnittelemisen jälkeen vuorossa on tavaroiden lajittelu. Niinkun jo alussa kerroin, mökki on toiminut lähinnä turhien tavaroiden säilytyspaikkana, joten jo pelkästään tavaroiden lajittelemisessa kuluu melko kauan aikaa kahdella henkilöllä. Sovimme, että aloitamme remontin tuosta päästä mökkiä, mihin tulee nuo makuuhuoneet. Siispä käymme ensin läpi lastenhuoneen tavarat, eli lelut, kirjat, pelit ja vaatteet sekä ruokailuhuoneen tavarat, eli huonekalut, kuivakaapin ruuat ja hyllyillä olevat tavarat, ja pakkaamme ne muuttolaatikoihin. Turhat pois, mahdollisesti tuleville lapsille säilytettävät lastenvaatteet talteen ja osa laatikoihin odottamaan remontin jälkeistä paikkaansa.

Aloitamme remontin varmaankin tulevana tiistaina ja pyrin ottamaan kuvia remontista sen vähän edetessä. Saatte siis lukea tänä kesänä (toivottavasti) paljon remonttijuttuja!


* * *

Tällasta tällä kertaa. Lisäksi voisin mainita, että käytiin eilen Tampereella allekirjottamassa vuokrasopimus! Saatiin siis Härmälästä kämppä, jota Fabion sukulainen kävi meijän puolesta kattomassa. 34 neliöinen kaksio kyseessä, talo on keltanen puinen kerrostalo ja siitä on noin kuus kilsaa keskustaan. Asutaan siinä vuosi ja muutetaan sitte jonnekki muualle, toivottavasti isompaan kämppään. Tampereella kuitenki pysytään ainaki neljä vuotta, koska Fabion opiskelut. Ite en saanut opiskelupaikkaa ainakaan ammattiopistosta, saa vielä nähä pääsenkö ammattikorkeaan sinne liiketalouteen, epäilen vähän että en oo pääsemässä. Kattelin jo varalta jotain aikuiskoulutuskeskuksen ja ammattiopiston aikuispuolen kursseja ja opiskelujuttuja, sieltä löyty pari ihan kiinnostavaa, mutta saa nähä haenko niihin vai etinkö töitä.

Ennen Tamperetta kerkeän kuitenkin tehdä vielä yhtä ja toista, joista ensimmäisenä mielessä on juurikin tämä mökin remontointi. Sovittiin äidin kanssa jo suunnilleen päivät milloin tehdään remonttia, eli aikaa jää kyllä sitten muuhunkin. Lisäksi mikäli mulle tulee jotain muuta menoa niin äiti voi yrittää tehdä yksinkin sen verran kun kykenee. Mielessä ois järjestää myös jonkinlaiset läksiäiset, mutta sen enempää niitä en ole vielä suunnitellut. Muuttopäivä on 1.8. ja sitä ennen pitäis tehdä mökkiremppaa, käydä läpi tavarat täällä kämpillä ja kotikotona, varata kirpparipöytä ja myydä ylimääräiset tavarat, rentoutua, nähdä kavereita, nauttia kesästä ja samalla elää säästeliäästi. Ei mitään kiirettä, hiljaa hyvä tulee.

2 comments:

  1. Alkuperästä en tiijä, mut minä ainaki oon aina kuullu vaa "peräkammari" :D Ekan versionki luin kammarina, kunnes toisen version jälkee piti lukee uudellee, et oliks noissa jotai eroo :DD Tervetuloo mökkirojekti -klubiin jonka mä just perustin :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Musta tuntuu että kammari on enemmänki murreperänen sana, mutta enemmän määki oon kuullu sitä käytettävän. :D Wikipedia sanoo että "kamari eli kammari..." eli ilmeisesti ei väliä. :D Hahaa kiitoskiitos! ;)

      Delete