Tuesday, April 22, 2014

Ruokareseptejä opiskelijabudjetilla

Katri pyysi mua kertomaan jotain suht helppoja opiskelijabudjettiin sopivia ruokareseptejä, jotka eivät ole keittoja, kaalikääryleitä, eivätkä sisällä sieniä. Päätin sitte ottaa itteäni niskasta kiinni ja käyttää aivonystyröitäni miettimällä kaikki mahdolliset helpot ja halvat reseptit, mitkä ei kuitenkaan olis vaan yhden ainesosan ateria (eli esim. pelkkää keitettyä makaroonia ketsupilla), koska ne nyt on niin perusjuttuja. Aika yksinkertasia nää kuitenkin on, että ei-niin-kokenutkin kokki pystyy näitä tekemään. :-)

Reseptit ovat isompia, jotta niitä voisi syödä useampana päivänä (säästää rahaa kun ei tee joka päivä uutta ateriaa). Mikäli haluat tehdä pienemmän määrän kerralla, pienennä ainesten määrää.

Muista myös:
--> KATKARAPU-VIHANNES-MÖSSÖ (halvimmat katkaravut 3-4€/pussi)
--> RIISIPUURO


MAKAROONI-JAUHELIHA-SOTKU


Tarvitset kattilan, paistinpannun ja sekoitusvälineitä (esim. kauhoja).

vettä
makarooneja
ruokaöljyä
jauhelihaa
mausteita (esim. suolaa, pippuria, paprikamaustetta)

Katso makaroonipussista paljonko tarvitset vettä haluamaasi määrään makarooneja (yleensä esim. 1 hengelle n. 100g makarooneja ja puoli litraa vettä). Kiehuta vesi kattilassa, lisää suolaa ja makaroonit. Pienennä vähän levyä. Keitä makaroonipussin ohjeen ajan makarooneja välillä sekoitellen (n. 8-10 minuuttia). 

Kun olet laittanut makaroonit kiehumaan ja pienentänyt levyä, laita paistinpannulle öljyä ja levy päälle. Kun pannu on kuuma, lisää jauheliha. Pienennä vähän levyä ja paista jauheliha kypsäksi. Lisää mausteet.

Kaada makarooneista vesi pois ja sekoita makaroonit ja jauheliha keskenään joko kattilassa tai paistinpannussa.


MAKAROONILAATIKKO


Tarvitset kattilan, paistinpannun, sekoitusvälineitä (esim. kauhoja), 
kulhon, pullasudin tai talouspaperia ja uunivuoan.

2 litraa vettä
400g makarooneja
ruokaöljyä
400g jauhelihaa
mausteita (esim. suolaa, pippuria, paprikamaustetta)
3 kananmunaa
7-8 dl maitoa
voita tai margariinia
korppujauhoja

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Tee makarooni-jauheliha-sotku edellisen ohjeen mukaan, mutta tämän ohjeen ainemäärillä. Sekoita sotku paistinpannussa ja jätä kattilaan vielä vähän makarooneja. Voitele uunivuoka voilla tai margariinilla pullasudin tai talouspaperin avulla ja korppujauhota se. Kaada makarooni-jauheliha-sotku uunivuokaan ja loput makaroonit sotkun päälle. Sekoita kulhossa kananmunat ja maito ja kaada seos uunivuokaan tasaisesti joka puolelle. Paista makaroonilaatikkoa uunissa tunti.



MAKAROONEJA JA KERMAISTA (JAUHE)LIHAKASTIKETTA


Tarvitset kattilan, paistinpannun, sekoitusvälineitä (esim. kauhoja).

vettä
makarooneja
ruokaöljyä
jauhelihaa tai lihasuikaleita
mausteita (esim. suolaa, pippuria, paprikamaustetta)
2 dl ruokakermaa

Katso makaroonipussista paljonko tarvitset vettä haluamaasi määrään makarooneja (yleensä esim. 1 hengelle n. 100g makarooneja ja puoli litraa vettä). Kiehuta vesi kattilassa, lisää suolaa ja makaroonit. Pienennä vähän levyä. Keitä makaroonipussin ohjeen ajan makarooneja välillä sekoitellen (n. 8-10 minuuttia). 

Kun olet laittanut makaroonit kiehumaan ja pienentänyt levyä, laita paistinpannulle öljyä ja levy päälle. Kun pannu on kuuma, lisää jauheliha tai lihasuikaleet. Pienennä vähän levyä ja paista (jauhe)liha kypsäksi. Lisää mausteet ja lopuksi ruokakerma. Anna hautua hetki.


MAKAROONEJA JA RUSKEAA JAUHELIHAKASTIKETTA

Tarvitset kattilan, paistinpannun, sekoitusvälineitä (esim. kauhoja) ja kulhon tai lautasen.

vettä
makarooneja
ruokaöljyä
jauhelihaa
2 rkl vehnäjauhoja
3 rkl voita
1 lihaliemikuutio
vettä
(ruokakermaa)

Katso makaroonipussista paljonko tarvitset vettä haluamaasi määrään makarooneja (yleensä esim. 1 hengelle n. 100g makarooneja ja puoli litraa vettä). Kiehuta vesi kattilassa, lisää suolaa ja makaroonit. Pienennä vähän levyä. Keitä makaroonipussin ohjeen ajan makarooneja välillä sekoitellen (n. 8-10 minuuttia). 

Kun olet laittanut makaroonit kiehumaan ja pienentänyt levyä, laita paistinpannulle öljyä ja levy päälle. Kun pannu on kuuma, lisää jauheliha. Pienennä vähän levyä ja paista jauheliha kypsäksi. Laita jauheliha kulhoon tai lautaselle odottamaan.

Laita voi paistinpannulle. Lisää jauhot ja ruskista ne voissa. Lisää vettä desi kerrallaan, kunnes kastike on haluamasi paksuista. Voit myös korvata osan vedestä ruokakermalla (esim. 3/4 vettä 1/4 ruokakermaa). Lisää lihaliemikuutio, anna sen sulaa kastikkeeseen ja sekoita. Lisää jauheliha kastikkeeseen. Anna hautua hetki.


RIISIÄ JA HAPANIMELÄKANAA


Tarvitset kattilan, paistinpannun ja sekoitusvälineitä (esim. kauhoja).

vettä
riisiä
ruokaöljyä
kanasuikaleita
Uncle Ben's Sweet and sour -kastikepurkki

Keitä riisit riisipaketin ohjeen mukaan (keitä vesi ja lisää riisi, esim. 3 dl vettä ja 1½ dl riisiä). Laita paistinpannulle öljyä ja levy päälle. Kun pannu on kuuma, lisää kanasuikaleet. Pienennä välillä levyä ja paista kana kypsäksi. Lisää sweet and sour (= hapanimelä) -kastikepurkin sisältö paistinpannulle ja anna hautua jonkin aikaa.


RIISIÄ JA HUNAJAMARINOITUA KANAA

Tarvitset kattilan, paistinpannun ja sekoitusvälineitä (esim. kauhoja).

vettä 
riisiä
ruokaöljyä
hunajamarinoituja kanasuikaleita
2 dl ruokakermaa

Keitä riisit riisipaketin ohjeen mukaan (keitä vesi ja lisää riisi, esim. 3 dl vettä ja 1½ dl riisiä). Laita paistinpannulle öljyä ja levy päälle. Kun pannu on kuuma, lisää kanasuikaleet. Pienennä välillä levyä (hunajamarinoidut kanasuikaleet palavat helposti!) ja paista kana kypsäksi. Lisää ruokakerma ja anna hautua jonkin aikaa.


(PAISTETTUA) RIISIÄ JA WOKKIVIHANNEKSIA POIKAYSTÄVÄN TAPAAN



Tarvitset kattilan, paistinpannun ja sekoitusvälineitä (esim. kauhoja).

vettä
riisiä
ruokaöljyä
wokkivihanneksia pakasteesta
mausteita (esim. suolaa, pippuria, paprikamaustetta)
(soijakastiketta)
(1-2 kananmunaa)
(maustamattomia kanasuikaleita tai jauhelihaa)

Keitä riisit riisipaketin ohjeen mukaan (keitä vesi ja lisää riisi, esim. 3 dl vettä ja 1½ dl riisiä). Laita paistinpannulle öljyä ja levy päälle. Kun pannu on kuuma, (paista kanasuikaleet tai jauheliha tässä välissä, jos käytät niitä!) lisää wokkivihannekset. Pienennä välillä levyä. Lisää mausteet ja halutessasi soijakastiketta.

Laita levy kuumimmalle mahdolliselle ja lisää öljyä paistinpannuun. Kaada riisit pannulle wokkivihannesten joukkoon ja paista niitä muutaman minuutin ajan. Sillä aikaa kun seos paistuu, tee seoksen keskelle kolo, mihin rikot kananmunat hetkeksi. Kun kananmunat ovat vähän hyytyneet, mutta eivät kokonaan paistuneet, niin sekoita kaikki aineet keskenään.

Huom. Voit myös jättää riisit paistamatta, silloin ruokalaji tosin ei ole paistettua riisiä vaan pelkästään riisiä (ja jauhelihaa/kanaa) ja wokkivihanneksia. ;-)


PIKAPIZZAA ÄIDIN TAPAAN



Tarvitset joko yleiskoneen tai kulhon, kaulimen, sekoitusvälineen (esim. puuhaarukan) 
ja uunipellin, jonka päälle leivinpaperin.

Pohja:
5 dl venhäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
2 dl vettä
4 rkl öljyä

Täyte: (esim.)
tomaattipyrettä
tonnikalaa
katkarapuja
juustoraastetta

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Mittaa kulhoon (tai yleiskoneeseen) ensin kuivat aineet, sitten vesi ja öljy. Kaulitse tai painele taikina leivinpaperille (kaulintaa helpottaa, jos laitat leivinpaperin alle esim. märkää talouspaperia). Laita täytteet pohjan päälle. Paista pizzaa uunissa noin 25 minuuttia.


TORTILLA

 Tarvitset paistinpannun, sekoitusvälineen (esim. kauhan), leikkuulaudan ja veitsen.

tortillalevyjä
ruokaöljyä
jauhelihaa tai maustamattomia kanasuikaleita
taco-maustetta jauhelihalle tai fajita-maustetta kanasuikaleille (valmismaustepusseja tortillalevyhyllyllä)
kurkkua
paprikaa
jääsalaattia tms.
smetanaa tms.

Laita paistinpannulle öljyä ja levy päälle. Kun pannu on kuuma, lisää jauheliha tai kanasuikaleet. Pienennä välillä levyä ja paista jauheliha/kana kypsäksi. Mausta taco- tai fajita-mausteseoksella. Pese ja kuutioi kurkku ja paprika. Pese jääsalaatti ja revi se mielivaltaisiksi paloiksi. Lämmitä tortillalevy mikrossa (tai uunissa tai paistinpannulla, mikro on ehkä helpoin) ja täytä se aineksilla. Lisää myös smetanaa päälle. Rullaa/taittele tortilla ja nauti.


ITSETEHTYJÄ LIHAPULLIA JA LOHKOPERUNOITA



Tarvitset kulhoja, sekoitusvälineen (esim. kauhan), leikkuulaudan, veitsen ja 
uunipellin, jonka päälle leivinpaperin.

Laita uuni kuumenemaan 200-225 asteeseen.

Lihapullat:
1 pussi ranskalaista sipulikeittoa
jauhelihaa
korppujauhoja
1 kananmuna
vettä

Lihapullien ohje löytyy sipulikeittopussin takaa (myös aineiden määrät löytyy sieltä). Taisi olla niin, että sekoita vesi, korppujauhot ja ranskalainen sipulikeitto kulhossa, anna tekeytyä noin 5 minuuttia, lisää kananmuna ja jauheliha joukkoon. Pyörittele pulliksi. Asettele uunipellillä olevalle leivinpaperille vierekkäin, jätä tilaa lohkoperunoille.

Lohkoperunat:
perunoita
ruokaöljyä
mausteita (esim. suolaa, pippuria, paprikamaustetta)

Leikkaa perunat lohkoiksi (puolita peruna ja puolita vielä puolikkaat). Laita lohkot kulhoon. Kaada päälle ruokaöljyä ja mausteita ihan reilusti. Nostele perunoita kulhossa niin, että ruokaöljyä ja mausteita on jokaisessa lohkossa. Asettele perunalohkot lihapullien kanssa samalle uunipellillä olevalle leivinpaperille tiiviisti vierekkäin.

Katso sipulikeittopussin takaa ohjeesta kauanko sen mukaan lihapullia pitäisi paistaa. Lohkoperunoita olisi hyvä paistaa 25-30 minuuttia, joten jos lihapullien aika on lyhyempi, ota ne välillä uunista pois.


KEITETTYJÄ PERUNOITA JA NAKKEJA



Tarvitset (kuorimaveitsen), kaksi kattilaa ja sekoitusvälineitä (esim. kauhoja).

vettä
perunoita
nakkeja
suolaa

Kuori halutessasi perunat. Nopeuttaaksesi niiden keittymistä, pilko ne. Laita perunat kattilaan ja lisää vettä niin paljon, että perunat peittyvät. Laita kansi päälle ja kattila levylle. Keitä perunoita niin kauan, että niitä tökkimällä (esim. hammastikulla) tikku menee helposti läpi perunasta. Lisää loppuvaiheessa suolaa.

Laita toiseen kattilaan vettä. Kiehuta vesi ja lisää nakit. Keitä nakkeja sen aikaa, että ne muuttuvat pehmeämmiksi. Mausta halutessasi suolalla.


* * *

Tässä oli nyt jotain ohjeita, toivottavasti ees joku näistä oli uus juttu. :D Nää on tämmösiä vähän perinteisempiä, ei hirveen ihmeellisiä juttuja.

Onko jollain lisää ehdotuksia? Linkkailkaa ihmeessä kommenttiboksiin!

No comments:

Post a Comment