Wednesday, April 2, 2014

Matkavinkkejä: Wien 2011

Nyt tehdään throwback vuoteen 2011, tarkemmin ottaen sen vuoden syyslomaan, kun käytiin silloisen poikaystävän ja hänen äitinsä ja siskonsa kanssa Itävallan Wienissä ja Slovakian Bratislavassa. Oon kirjoittanut reissusta tuolloin 2011 ja laitoin sillon kuviakin, mutta nyt kerron hieman tarkemmin meidän hotellista, nähtävyyksistä ja ylipäätään Wienistä, sekä kaikesta mitä me tehtiin ja nähtiin siellä. Matkasta on tosiaan aikaa jo kaksi ja puoli vuotta, mutta koitan parhaani mukaan muistella reissua.

HOTELLI : HOTEL ALLEGRO

Meidän hotelli oli nimeltään Hotel Allegro ja se sijaitsee vain muutaman minuutin päästä keskustasta. Hotellin vierestä kulkee raitiovaunu keskustaan asti, mutta matka ei ole pitkä kävelläkään. Hotelli sijaitsee rautatien vieressä, mutta junaliikenne ei häirinnyt meidän nukkumistamme normaalia autotieliikennettä enempää. Hotelli on kolmen tähden hotelli, eikä maksanut ihan hirveitä summia. Aamiaisbuffetkin oli hyvä, huoneet siistejä ja rakennus vanha, mutta kaunis, henkilökunta ystävällisiä, alakerrassa oli tietokone, jota sai käyttää, sekä ilmainen Wi-fi yhteys kuului huoneen hintaan, lisäksi huoneissa oli kaikki muutkin mukavuudet mitä yleensäkin hotelleissa, eli televisio, kylpyamme, hiustenkuivaaja etc. Eipä ole oikeastaan mitään negatiivista sanottavaa tästä hotellista.

Osoite: Matzleinsdorferplatz 1, 1050 Vienna

RAVINTOLAT & KAHVILAT

Kun me lähdettiin ekaa kertaa hotellilta keskustaan päin, päätettiin mennä kävelemällä, jotta nähdään vähän minkälaista Wienissä on ja voidaan rauhassa leikkiä turisteja. Matkalla tuli vastaan puhelinkoppeja, telineitä, joista voi ostaa lehtiä pudottamalla kolikon sille varattuun aukkoon, itävaltalainen ambulanssi, hienon värisiä taloja ja suloisia näyteikkunoita. Kun pysähdyttiin tutkimaan jonkun kreikkalaisen ravintolan menua, ohitsemme potkulautaili mies.Ei oo kyllä tullut Suomessa vastaan aikuista miestä potkulaudalla. Anyway, käytiin joku ilta syömässä tossa kreikkalaisessa ja tuo tais just olla se ravintola, missä minäkin join viiniä, koska pitihän se nyt juoda viiniä Wienissä. Tuo kyseinen ravintola oli siis juurin jonkun raitiovaunupysäkin kohdalla muistaakseni, ruoka oli ihan hyvää, enkä ollutkaan käynyt ennen kreikkalaisessa syömässä. Ruoka oli tosi mereneläväpainotteista, mutta löytyi listalta myös jotain kasvissyöjällekin.

Kävimme joka päivä syömässä ulkona, koska hotellilla ei oikein ollut ruuanlaittomahdollisuutta. En nyt osaa suositella mitään tiettyä ravintolaa Wienistä, mutta ainakin Hundertwasserhausin lähellä olevassa pienessä ravintolassa oli jotain tosi hyvää lihapataa, mihin kuului dipata leipää. Suosittelen kokeilemaan mitä ihmeellisemmän näköiset ravintolat, koska niissä saattaa olla juuri parhaimmat ruuat. Löytyy Wienistä myös ihan mäkkärikin, jos ei kalliit ravintolat kiinnosta ja pikaruoka on lähellä sydäntä.

Kahviloitakin Wienissä oli useita, mutta erityisesti mainitsemisenarvoisena pitän kahvilaketju Aidaa, mikä houkuttelee ainakin vaaleanpunaisen ystäviä, koska kahviloiden värimaailma on vaaleanpunainen, mutta mikä myös tarjoaa mitä ihanamman näköisiä leivoksia ja erilaisia kahveja ja kaakaoita etc.Lisäksi kävelimme näköjään ainakin yhden Starbucksin ohi, koska olin sattunut ottamaan siitä valokuvan.

NÄHTÄVYYKSIÄ

Ylipäätään koko kaupunki on yksi suuri nähtävyys vanhoine rakennuksineen, hienoine suihkulähteineen ja suloisine pikkuputiikkineen ja katuineen. Olimme Wienissä alle viikon, sää ei ollut mitä mahtavin ja minusta tuntuu, että puolet paikoista jäi kiertämättä. Lähtisin ehdottomasti uudelleen, jos rahatilanne vain joskus sallii.
Karlskirche eli Kaarlenkirkko

Ihan keskustan tuntumassa Karlsplatzilla sijaitsee katolinen barokkikirkko Karlskirche, jonka rakennutti keisari Kaarle VI. Kirkko valmistui 1737. Me taidettiin kävästä vaan kirkon portailla, koska siellä oli joko menossa messu tai sitten sisäänpääsy olis maksanut. Etsittiin myös vessaa sieltä, mutta ei löydetty.
Hofburg

Linna, tai vielä hienommin sanottuna keisarillinen palatsi, joka sijaitsee ihan ydinkeskustassa. Hofburgista käsin hallittiin sekä Itävallan herttuakuntaa, Pyhää saksalais-roomalaista keisarikuntaa ja lopuksi Itävalta-Unkaria. Nykyään tiloissa toimii eri museoita ja Itävallan liittopresidentin kanslia ja virka-asunto.

Habsburgien suku omisti palatsin aina 1200-luvulta Itävalta-Unkarin hajoamiseen 1918. Hofburg on syntynyt useiden palatsien yhteensulautumana; sen eri osat edustavat eri tyylikuntia. Me kävimme Hofburgissa sijaitsevassa Sissi-museossa, katsomassa keisarillisia asuntoja ja keisarillista hopeakokoelmaa. Samassa rakennuksessa toimii myös espanjalainen ratsastuskoulu, mutta emme käyneet katsomassa esitystä, pelkästään kurkkasimme suuresta ikkunasta tallipihalle.

Sissi-museo oli ehdottomasti yksi reissun parhaista hetkistä! Oli jännittävää tietää keisarinna Elisabetistä, koska ennen Wienin reissua en ollut kuullutkaan koko henkilöstä. Oon aina tykännyt katsoa kaikkia 1800-luvulle pohjautuvia elokuvia ja lukea kirjoja siltä ajalta, joten Sissi-museo oli kyllä täydellinen paikka mulle!

Jännittävää lisätietoa: Adolf Hitler julisti Itävallan osaksi Saksaa Hofburgin Neue Burgin parvekkeelta. Hofburg kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon.Schönbrunnin linna

Habsburgien suvun kesäpalatsi, joka sijaitsee vanhankaupungin ulkopuolella, lyhyen metromatkan päässä vanhasta keskustasta. Linna edustaa rokokoo-tyyliä ja keisarinna Maria Teresia kehitti siitä itselleen nimenomaa kesäpalatsin. Maria Teresia synnytti 16 tai 17 lasta, joista tunnetuin oli Marie Antoinette.

Palatsissa on huoneita yhteensä 1441, mutta peruskierroksella niistä tutustutaan vain 22. keisarin ja keisarinnan eniten käyttämiin. Grand tour -kierroksella pääsee tutustumaan noin 40. huoneeseen. Schönbrunnissa on myös maailman kalleimmat ja suurimmat hevosvaunukokoelmat.

Palatsin pihalla sijaitsee myös maailman vanhin eläinpuisto, Tiergarten Schönbrunn, jossa emme kerenneet käymään, mikä harmittaa ihan suunnattomasti. Lisäksi palatsilla on hieno puutarha, palatsia vastapäätä korkealle mäelle rakennettu Gloriette-paviljonki ja lukuisia muita hienouksia.

Schönbrunnin palatsi ja puutarhat kuuluvat Unescon maailmanperintöluetteloon.
Prater & Madame Tussauds

Huvipuisto Prater sijaitsee Leopoldstadin kaupunginosassa, jonne pääsee ainakin raitiovaunulla. Huvipuiston lisäksi Prateriksi kutsutaan myös suurta puistoaluetta, missä huvipuisto sijaitsee. Huvipuistosta löytyy planetaario, Madame Tussauds vahakabinetti, vuosina 1896-1897 rakennettu maailmanpyörä, sekä Euroopan toisiksi vanhin ravirata, Krieaun ravirata.

Emme ostaneet huvipuistoon lippuja, mutta kävimme vahakabinetissa, koska en ollut koskaan ennen sellaisessa käynyt. Ei tuo vahakabinetti varmaankaan vedä vertoja Lontoon vastaavalle, mutta kiva kokemus se joka tapauksessa oli. Praterin puistoalue itsessään oli jotain erilaista verrattuna Wienin keskustaan, vihreyttä joka puolella ja lenkkeileviä ihmisiä.

Itävallan keisarinna ja Unkarin kuningatar Elisabeth "Sisi"Audrey Hepburn (elokuvasta Aamiainen Tiffanyllä)


Muita nähtävyyksiä

Hundertwasserhaus = persoonallinen asuinkerrostalo, jossa tasot eivät ole suoria ja värimaailma on suoraan taiteilijan väripaletista. Mitään ei ole viivaimella mitattu suoraksi ja asukkaat saavat koristella talon julkisivua niin pitkälle kuin omasta ikkunastaan yltävät. Rakennuksen katolla on multaa ja siellä kasvaa ruohoa ja lisäksi talossa on 250 puuta ja pensasta. Kummituksia varten talon paikalla ennen sijainneesta talosta jätettiin yksi kulma osaksi Hundertwasserhausia, jotta kummitukset voivat muuttaa sitä kautta uuteen taloon.

Wienin huonekalumuseo = museo, mikä sisältää eri aikakausien huonekaluja ja Sisi-elokuvissa käytettyjä huonekaluja. Tosi mielenkiintoinen museo, suosittelen käymään. Sijaitsee keskustassa, en nyt tarkalleen muista missä päin, enkä löydä Googlettamalla tietoa, mutta kun kyselee Möbeln museumista paikallisilta, niin luulisi löytyvän.

Stephansdom = Pyhän Tapanin tuomiokirkko, keskiaikainen goottilainen katedraali vanhan kaupungin keskustassa. Sillon kun me oltiin Wienissä, kirkko oli osaksi peitetty pressuilla ja sen ympärillä oli rakennustelineitä, koska ilmeisesti kirkkoa puhdistettiin. Kirkko on nimittäin mustunut ilmansaasteiden johdosta. Kävimme tässä kirkossa myös sisällä ja oli se kyllä upea näky. Kirkon kellarissa on katakombeja, joihin järjestetään opastettuja kierroksia. Olisi ollut siistiä käydä siellä, mutta jätimme kuitenkin menemättä.


Belvedere = Jälleen yksi linna, jonka omistaja oli Habsburgin suvun jäsen, Maria Teresia. Belvedere on kahden barokkilinnan muodostama linna-alue. Metrolla pääsee Belvedereen, mikä sijaitsee vähän kauempana keskustasta. Kävimme vain palatsin ulkopuolella, emmekä ilmeisesti hoksanneet käydä linna-alueen toisessa linnassa ollenkaan, joten sekin on vuorossa sitten ensi kerralla. Nykyään Belvedere on Itävallan kansallisgallerian taidekokoelmien käytössä.

LISÄKSI

Mikäli Wien alkaa kyllästyttää, olet kiertänyt kaikki nähtävyydet jo tai haluaisit muuten vain jatkaa matkaasi eteenpäin, Wienistä pääsee helposti junalla Slovakian pääkaupunkiin Bratislavaan. Matkaa on vain 60 kilometriä ja kaupunkina Bratislava on näkemisen arvoinen. Kun on tottunut Wienin hienouksiin, Bratislavan ensivaikutelma voi hieman kauhistuttaa. Siellä täällä näkyy vielä Tsekkoslovakian ajasta muistuttavia asioita, mutta kyllä Bratislavasta kivojakin paikkoja löytyy. Me olimme siellä vain päiväreissulla, joten emme kerenneet kierrellä siellä kunnolla.

Bratislavassa vieraillessa kannattaa käydä tsekkaamassa ainakin Devínin linna, mistä näkee Tonavan ja ufon näköisen korkean tornin, sekä muuten vain kierrellä keskustassa. Rakennukset ovat kivoja ja eläinkaupassa hamsterit maksavat suunnilleen euron! Hiiret ovat vielä halvempia. Harmi kun niitä ei voi salakuljettaa Suomeen (täällä hamsterit maksavat eläinkaupassa sen ~50€). 

No comments:

Post a Comment