Sunday, April 20, 2014

Marengit

Tein ekaa kertaa elämässäni marenkeja Kollektiivisiin kasikymppisiin ja ajattelin nyt sitten jakaa marenkien ohjeen myös täällä blogissa. Oon aina luullut, että marenkien tekeminen olisi jotenkin vaikeaa, mutta ei se ollut! Tutkiskelin eri marenki-ohjeita netistä ja sovelsin niistä omani. Yleensä marengeissa käytetään munanvalkuaisen ja sokerin lisäksi etikkaa, mutta meiltä ei sitä kaapista löydy niin tein ilman, ja niistä tuli hyviä. Etikka kuulemma pitää marengin kuohkeana ja marengin pinta jää rapeaksi ja sisus pehmeäksi. Mun tekeleet oli kyllä ihan suht kuohkeita, kaikki oli pinnalta rapeita ja osa oli sisältä pehmeitä. Että en osaa kyllä sanoa onko sillä etikan olemassaololla mitään suurta merkitystä.

MARENGIT

3 munanvalkuaista
1½ dl sokeria

Laita uuni kuumenemaan 100 asteeseen. Ota esille pelti ja laita sille leivinpaperi. Sivele leivinpaperille hieman ruokaöljyä, niin marengit lähtevät siitä paremmin irti. Etsi valmiiksi myös pursotinpussi ja halutessasi jonkinlainen tylla, tai jos et halua pursottaa, voit etsiä valmiiksi kaksi lusikkaa.

Erottele kananmunasta valkuaiset ja keltuaiset eri astioihin (keltuaisia et marenkeihin tarvitse, joten niistä voit tehdä vaikka suklaamoussea, vaniljakastiketta, tai vaan paistaa pannulla munakkaana). Vatkaa valkuaisia jonkin aikaa, että ne alkavat vaahtoutua. Lisää sokeria vähitellen ruokalusikallinen kerrallaan kokoajan vatkaten. Kun olet lisännyt sokerin, vatkaa seosta niin kauan, että kääntäessäsi kulhon ylösalaisin seos pysyy liikkumattomana kulhossa. Laita seos pursotinpussiin ja pursota pellillä olevalle leivinpaperille pieniä ruusukkeita. Jos et halua pursottaa, voit myös lusikoida marenkivaahtoa pieniksi keoiksi leivinpaperille. 

Paista marenkeja 100 asteessa noin tunti, minkä jälkeen sammuta uuni ja anna marenkien olla siellä jälkilämmöllä ainakin viitisentoista minuuttia. Voit paistaa useamman pellillisen kerrallaan, vaikka sinulla ei olisikaan kiertoilmauunia. Itse paistoin kaksi pellillistä ja molemmat onnistuivat.

Huom. Jos haluat marenkeihin ruskeamman pinnan, paista niitä ensin ohjeen mukainen tunti 100 asteessa ja sitten laita lämpötila 150 asteeseen ja paista marenkeja hetki siinä, kunnes ne saavat haluamasi värisen pinnan. Jos haluat erivärisiä marenkeja, vatkaa marenkivaahtoon lopuksi elintarvikeväriä.


2 comments:

  1. Öö.. mikä idea noissa on, et onko toi niinku jälkiruoka vai muuten vaa joku mussutettava? nii vai onko noi ees tarkotus syyä? :D kuulostaa oudolle muna-sokeri mössö :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jälkiruoka ja mussutettava :D Ja joo kuulostaa oudolle ehkä mutta maistuu hyvälle! Nää on sellasia herkkuja, menee vähän niinku karkeista ku on niin sokerisia. :P eli joo, syötäväksi tarkotettuja :D Monissa leivoksissa on lisänä joku marenkikuorrute tai vastaavaa, esim. pavlovassa ja macaron-leivoksissa. :-) (googlettele mitä ne on jos et oo kuullu :D)

      Delete