Saturday, March 22, 2014

Kotitekoiset karjalanpiirakat & munavoi

Ajattelin jakaa teille nyt karjalanpiirakoiden reseptin, millä teimme koulussa karjalanpiirakoita ja millä tein nyt kotonakin, kun meille tuli läksyksi tehdä riisipuuro ja halutessaan sai myös tehdä karjalanpiirakoita. Luulin aina, että karjalanpiirakat on tosi vaikeita tehdä ja niissä kestää tosi kauan, sekä että niiden tekemiseen tarvitsee leivinuunia, mutta olin väärässä. Ihan perus kotikokkikin pystyy tekemään hyviä karjalanpiirakoita, niiden tekeminen ei ole hirveän vaikeaa, ne saa valmiiksi parissa kolmessa tunnissa ja mitä hienointa, leivinuuni ei ole välttämätön! Laitan reseptin joukkoon omat huomioni kursivoituna.

KOTITEKOISET KARJALANPIIRAKAT

 Täyte (= riisipuuro):
5 dl vettä
2½ dl puuroriisiä
1 litra maitoa
1-1½ tl suolaa
(munaa)

1. Kiehauta vesi pinnoitetussa kattilassa, lisää riisit ja keitä kunnes neste on imeytynyt. Jos et omista pinnoitettua kattilaa, myös tavallinen kattila käy, vaikka puuro saattaakin palaa helpommin siinä maidon lisäämisen jälkeen. Itse en omista pinnoitettua kattilaa, joten tein tavallisessa kattilassa ja hienosti poltin puuroa hieman pohjaan. Koulussa käytimme höyrykattilaa, jossa on siis kaksi kattilaa päällekäin (ylemmässä on ohuempi pohja, joten yläkattilassa oleva puuro kypsyy kun alakattilassa kiehuu vesi). Jos teet höyrykattilassa, pidä tässä vaiheessa puuro vielä alemmassa kattilassa.

2. Lisää maito ja sekoita kunnes puuro alkaa saota. Jos teet höyrykattilassa, kaada tämän vaiheen jälkeen puuro ylempään kattilaan, huuhtaise alempaa kattilaa ja laita sinne niin kuumaa vettä kun hanasta saa. Laita sen jälkeen alakattila takaisin levylle ja laita ylempi kattila alakattilan päälle.

3. Hauduta kannella peitettynä kypsäksi, noin 45 minuuttia, sekoita silloin tällöin. Jos teet tavallisessa kattilassa, käy sekoittamassa valehtelematta parin minuutin välein, ettei puuro varmasti pala pohjaan. Itse unohduin jossain vaiheessa pois kattilan luota viideksi minuutiksi ja puuro paloi hieman pohjaan. 

4. Lisää suola ja tarkista maku.

5. Jäähdytä puuro. Voit lisätä jäähtyneeseen puuroon munan, joka antaa makua ja väriä piirakoille ja paistamisen aikana kiinteyttää puuroa. Itse en lisännyt munaa kummallakaan kerralla kun näitä olen tehnyt ja piirakat ovat olleet hyviä. Tämä ei siis ole pakollinen.Pohja:
2 dl kylmää vettä
1 tl suolaa
n. 3 dl ruisjauhoja
n. 2 dl vehnäjauhoja
(2 rkl rypsiöljyä)

1. Alusta kylmään veteen kiinteähkö ja sitkeä taikina.Voit sekoittaa taikinaan pari ruokalusikallista öljyä. Myös oliiviöljy käy.

2. Leivo taikinasta tanko ja jaa se yhtä suuriin paloihin, joita tulee noin 30 kappaletta. Peitä palat ja ala työstämään niitä yksi kerrallaan.

3. Pyörittele pala palloksi ja paina se kakkaraksi. Laita ruisjauhoja kakkaran päälle. Ajele kakkara piirakkapulikalla hyvin ohueksi pyöreäksi levyksi. Laita muovin tai kulhon alle kuivumisen estämiseksi. Tee sama kaikille muillekin kakkaroille ja kokoa valmiit levyt saman kulhon alle pinoon, muista laittaa väliin jauhoja, etteivät levyt tartu toisiinsa!


4. Harjaa jauhot kuorista ennen täyttämistä ja levitä ne työpöydälle jauhoisempi puoli ylöspäin. Itselläni ei ole mitään millä harjata (esim. pullasutia), joten katsoin vain kummalla puolella on vähemmän jauhoa ja laitoin sen alaspäin. En myöskään levittänyt kaikkia levyjä pöytätilaa viemään vaan käsittelin yhden kuoren kerrallaan.

5. Annostele täytettä kuorille noin ½ dl piirakkaa kohti ja levitä se piirakan muotoon kuorelle. En alkanut mittailemaan tasan puolta desiä piirakkaa kohden, joten täyte ei riittänyt kaikkiin piirakoihin (saattoi johtua myös siitä, että osa täytteestä paloi kiinni kattilaan). Luulisin kuitenkin, että ohjeen puuromäärä riittää, jos sitä ei polta pohjaan ja jos sitä laittaa suunnilleen tuon ohjeen puoli desiä per piirakka. Jos haluaa olla varma, että täyte riittää tasan kolmeenkymmeneen piirakkaan, kannattaa tehdä isompi annos puuroa ja jos sitä jää yli niin syödä sen pelkkänä riisipuurona. :)

6. Rypytä kuoret, eli käännä reunat täytteen päälle ja paina reunat etusormilla painaen ja taikinaa hieman itseesi päin vetäen, ja nosta valmiit piirakat pellille vieri viereen (ei leivinpaperia!). Karjalanpiirakat paistetaan niin kuumassa uunissa, että normaali leivinpaperi ei kestä sitä (leivinpaperipaketissa lukee max. 250 astetta). Itse laitoin leivinpaperia pellille, koska paistoin piirakat vain 250 asteessa, koska mua pelotti, että meidän vanha uuni hajoaa niin suuresta lämpötilasta. :D Ei oo just nyt varaa ostaa uutta uunia.

7. Paista piirakat uunissa 300 asteessa 10-15 minuuttia. Kypsä piirakka on pohjalta ja pinnalta värittynyt.

8. Voitele paistetut piirakat voisulalla tai kasta ne voi-vesi-seokseen ja hauduta pehmeiksi hyvin peitettynä. Kastoin piirakat voi-vesi-seoksessa, mihin laitoin pari ruokalusikallista rasvaa ja vettä sen verran, että piirakat peittyvät kokonaan kun ne upottaa seokseen. Sitten keitin seoksen kattilassa kiehuvaksi ja kastoin piirakat yksi kerrallaan siellä. Varo, etteivät piirakat ole liian kauaa seoksessa, koska se pehmentää niitä ja saa ne katkeamaan.

MUNAVOI

2 kananmunaa
50 g voita
(2 dl raejuustoa)
1 maustemitta suolaa
(2 rkl hienonnettua tilliä, persiljaa tai ruohosipulia)

Keitä kananmunat koviksi ja hienonna ne. Pehmitä voi ja sekoita kaikki ainekset. Tarkista maku. Munien keittoaika on noin 10 minuuttia.


No comments:

Post a Comment